Go!

JÁTÉKSZABÁLYOK

 

 

(Békéscsabai Városi Labdarúgó Szövetség által szervezett rendezvényekre érvényes!)

 

Ø  A bajnokságban csak szabályszerű, érvényes játékengedéllyel rendelkező labdarúgók szerepelhetnek.

Ø  A csapatvezetők kötelesek a mérkőzés előtt a jegyzőkönyvet leadni az igazolásokkal együtt a játékvezetőnek. Amennyiben egy csapat megjelenik a mérkőzésen, de nincs játékengedélye, elkezdheti a mérkőzést! A játékengedélynek a mérkőzés végéig kell megérkezni a helyszínre.

Ø  A mérkőzés előtt a térfélválasztás és kezdőrúgás jogát pénzfeldobással kell kisorsolni. Amelyik csapat a sorsoláson nyer térfelet választhat, a másik csapat végezi el a kezdőrúgást.

Ø  A mérkőzés folyamán valamennyi – a jegyzőkönyvben szereplő játékos végig, folyamatosan cserélhető.

Ø  A játékoscsere csak saját térfélen keresztül, a kispad felőli oldalon bonyolítható le.

Ø  Szabálytalan csere esetén a játékvezető közvetett szabadrúgást ítél a vétkes csapat ellen onnan, ahol a labda játékban volt. Amennyiben a szabálytalan cserével előnyt szerez 2 perces kiállítással kell büntetni.

Ø  A kispadon a cserejátékosokon kívül csak 2 (kettő) vezető tartózkodhat.

Ø  Kezdőrúgásnál az ellenfélnek 3 m-re, szabadrúgásnál és szögletrúgásnál 5 m-re, bedobásnál, illetve oldalberúgásnál 2 m-re kell tartózkodni.

Ø  A kapuscserét a játékvezetőnek jelezni kell.

Ø  Kezdőrúgásból közvetlenül gól érhető el.

Ø  Az oldalvonalon kívülre került labdát bedobással, illetve rúgással is játékba lehet hozni! (Gól csak akkor érhető el, ha a dobó, illetve rúgó játékoson kívül másik játékos is érintette a labdát). Berúgásnál, álló labdát csak a vonalról, illetve a vonalon kívülről lehet játékba hozni. A bedobást illetve a berúgást 4 mp-en belül el kell végezni.

Ø  Játékvezetői labdaejtéssel játékba hozott labdát, minden esetben, a középkörben kell alkalmazni.

- Amennyiben a labdaleejtés után a labdát közvetlenül az ellenfél kapujába rúgják, kirúgást kell ítélni.

- Amennyiben a labdaleejtés után a labdát közvetlenül a saját kapujukba rúgják, szögletrúgást kell ítélni az ellenfél javára.

Ø  Alapvonalon kívülre került labdát a kapus kidobással, és a földre letett labdát kirúgással is játékba hozhatja. Ebből közvetlenül gól érhető el. Kirúgás kézből nincs!

Ø  Hazaadásra a nagypályás játékszabályok érvényesek.

Ø  A kapus a bedobásból, illetve berúgásból hazaadott labdát nem érintheti kézzel.

Ø  A kapustól az alapvonalon kívülre került labda után sarokrúgást (szögletrúgást) kell alkalmazni (A védő játékosnak 5 m-re kell tartózkodni).

Ø  Ha a kapus 6 mp-nél tovább tartja kezében a labdát, akkor közvetett szabadrúgással büntetendő! (Kapus kidobásnál ez nem alkalmazható, mert nincs játékban a labda!)

Ø  Büntetőrúgásnál a kapuson és a rugó játékoson kívül minden játékosnak a 9 m-es vonalon kívül kell elhelyezkedni.

Ø  Büntetőrúgásnál a kapus elmozdíthatja a testét, de a kapuvonalon kell maradnia.

 

 

Ø  A kiállítás: 2 perc, 5 perc és végleges. 2 perces kiállítás alkalmazható ugyanazon mérkőzésen több alkalommal is. Ugyanazon játékosnál a második kiállítás időtartama már 5 perc, a harmadik pedig végleges! A kiállítás mérése akkor kezdődik, amikor a labda újra játékba kerül (Nem, amikor a vétkes játékos elhagyja a játékteret!)!

Ø  Ha a játékos, aki a labda játékbahozatalánál nem tartja be az előírt távolságot, (5 m, 3 m, 2 m) és aki késlelteti a labda játékbahozatalát, 2 perces kiállítással büntetendő!

Ø  Végleges kiállítást a játékvezető piros lappal hozza tudomására a vétkes játékosnak! A véglegesen kiállított játékosnak el kell hagynia a kispadot! A sportoló igazolását be kell vonni.

Ø  A büntető területen belül megítélt közvetett szabadrúgást mindig a büntetőterületet jelző vonalról kell elvégezni. Gól csak akkor érhető el, ha a labdát érintette egy másik játékos is (támadó vagy védő).

Ø  Ékszerek viselete tiltott a mérkőzések alatt (vastag lánc, fülbevaló, karkötő)!

Ø  Fejkötő használata lehetséges.

Ø  Amennyiben a 2 perces büntetését töltő játékos a büntetés ideje alatt olyan sportszerűtlenséget követ el, amiért a játékvezető végleg kiállítja, a 2 perc letelte után a csapat más játékossal kiegészülhet! (A véglegesen kiállított játékos nem léphet pályára, el kell hagynia a kispadot!)

Ø  Amennyiben a 2 perces büntetést kapó játékost a büntetés megkezdése előtt végleg kiállítja a játékvezető, akkor helyette nem jöhet be másik játékos, attól kezdve a csapat 1 fővel kevesebbel játszik!

Ø  Nyilvánvaló gólszerzési lehetőség kézzel történő megakadályozása esetén. 2 perces büntetés jár. Hasonlóan kell eljárni, ha a sportoló szándékos kezezéssel előnyt szerez, vagy a játékvezetőt megtéveszti.

Abban az esetben, ha a játékos szándékos kezezéssel gólt akadályoz meg, a játékvezető piros lapot mutat fel a sportolónak. (A piros lapot kapó játékos nem térhet vissza a pályára, de 5 perc múlva a csapat kiegészülhet!)

Ø  A szándékos kezezésért közvetlen szabadrúgás jár! (12. szakasz: A labdarúgás szabálykönyve) DE! Azt a játékost, aki a labda szándékos kezezésével gólt, vagy nyilvánvaló gólszerzési lehetőséget akadályoz meg, ki kell állítani! (A vétkes játékost, a szabályokat figyelembe véve nem a szándékos kezezésért, hanem a gól megakadályozásáért kell kiállítani!).

Ø  A mérkőzés végén a csapatvezetők ellenőrizzék a jegyzőkönyvben leírtakat (eredmény, kiállítás indoklása)!

Ø  A mérkőzés jegyzőkönyvébe, a mérkőzés megkezdése után, a játékvezetőn kívül más személy nem írhat!

Ø  Kérjük a csapatvezetőket, hogy mérkőzés végén vegyék el a jegyzőkönyvet!                  

 

Békéscsabai Városi Labdarúgó Szövetség

 

 

BÉKÉSCSABA VÁROS

2012/2013. ÉVI

ALAPFOKÚ KISPÁLYÁS LABDARÚGÓ BAJNOKSÁG

V E R S E N Y K I Í R Á S A

 

 


 

1.    A bajnokság célja:

A labdarúgás népszerűsítése. Valamennyi labdarúgást kedvelő ember rendszeres sportolásának biztosítása, bajnoki címek, helyezések eldöntése.

 

2.    A bajnokság helye és ideje:

Helye: A résztvevő csapatok által, a nevezési lapon feltüntetett saját, illetve bérelt pályákon.

Időpontja:       sorsolás alapján.

Őszi forduló:

2012. augusztus 27 - november 9. között.

Tavaszi forduló:

2013. április 1 - június 14. között.

 

3.    A bajnokság rendezője:

Városi Labdarúgó Szövetség

 

A bajnokság versenybizottsága:

Elnök:                  Korim Mátyás

Tag:                      Kormos Mihály

Tag:                      Scsitovics János

 

4.    A bajnokság résztvevői:

Azon férfisportolók, akik 16. életévüket betöltötték, s megyei I. o., illetve magasabb osztályú, szövetség által bonyolított nagypályás bajnoki vagy kupamérkőzésen után nem szerepeltek.

Azon játékosok játékjogát, akik a fent említett feltételeknek nem felelnek meg – s ez bizonyítást nyer – a versenybizottság felfüggeszti, s kizárja a további játéklehetőségből.

A csapat azon mérkőzéseit, melyen szerepelt a jogosulatlan játékos 3-0 arányban a vétlen csapat javára igazolja, attól függetlenül hogy óvott-e vagy sem. A vétlen gárda megkapja a győztesnek járó 3 pontot is.

A vétkes csapat azon mérkőzéseit, melyen szerepelt a jogosulatlan játékos 0 ponttal és 0-3-as gólkülönbséggel könyveli el, illetve mérkőzésenként 1-1 büntetőpontot is levon!

Amennyiben az eset megismétlődik, a vétkes csapat a bajnokságból kizárásra kerülhet.

Az őszi szezonban 2012. augusztus 1-je után, míg a tavasz szezonban 2013. február 1-je után, aki pályára lép, az már abban a félévben nem léphet pályára a városi bajnokságban!

Ugyanazon játékos a bajnoki évben legfeljebb két csapatban szerepelhet.

Az őszi szezon előtt a csapatvezetőnek minden igazolást be kell hoznia a Sportcsoporthoz az adott szezonra érvényesíteni. Az átigazolási időpont lejárta után a versenybizottság átigazolást nem engedélyezhet, nem állíthat ki, csak a holt szezonban. A sportolónak abban a csapatban kell szerepelnie abban a félévben, melyben regisztrálták (Attól függetlenül, hogy pályára lépett-e vagy sem korábban.).

A játékos - amennyiben a tavaszi szezonban nem lépett pályára volt csapatában /a jegyzőkönyvbe történő beírás pályára lépésnek számít/ - átigazolhat az általa választott bármelyik csapatba. Az átigazolás tényét a Városi Labdarúgó Szövetségnél érvényesíttetni kell.

Átigazolás csak a holt idényben történhet:

- az őszi szezonra: 2012. augusztus 22-án 12.00-ig;

- a tavaszi szezonra: 2013. március 28. 12.00-ig.

Igazolással nem rendelkező sportoló igazolását bármikor elkészítjük!

 

 

 

Igazoltatás:

A játékos igazoltatására csak a „Kispályás labdarúgó játékengedély” szolgál!

A „Kispályás labdarúgó játékengedély” minden bajnoki mérkőzésre kötelessége a csapatvezetőnek magával vinni, s azt a mérkőzés kezdete előtt minimum 5 perccel a játékvezetőnek a kitöltött jegyzőkönyvvel átadni.

Amennyiben egy csapat megjelenik a mérkőzésen, de nincs játékengedélye, elkezdheti a mérkőzést! A játékengedélynek a mérkőzés végéig kell megérkezni a helyszínre. Amennyiben ez nem történik meg a vétlen csapat nyeri a mérkőzést – a pályán elért eredmény ellenére is – 3-0-ra, és a győzelemért járó 3 pont is őt illeti meg.

A „Kispályás labdarúgó játékengedély” beszerezhető a Polgármesteri Hivatal Sportcsoportjánál.

 

5.    Csoportok kialakítása:

A nevezésektől függően a 2011/2012. évi bajnokság erőviszonyainak figyelembevételével történik.

 

6.    Lebonyolítás módja:

Kétfordulós őszi - tavaszi rendszerű, ahol a csapatok a kialakított csoportokon belül körmérkőzéses rendszerben játszanak egymással.

 

       Helyezések eldöntése:

                           ● győzelemért   3 pont,

                           ● döntetlenért   1 pont jár.

 

Pontazonosság esetén:

                           ● gólkülönbség,

                           ● több rúgott gól,

                           ● egymás elleni eredmény.

 

A csoportokon belül kiesés, illetve feljutás lesz. A csoport utolsó két helyezett csapata kiesik a gyengébb besorolású csoportba. Az utolsó csoportból nincs kieső. Minden csoport I-II. helyezett csapata felkerül a magasabb beosztású csoportba. Kizárások, visszalépések esetén a magasabb osztályban szereplő gárda marad bent.

A bajnokság lezárását követően a csoportok I. helyezett csapatai külön kiírás alapján, a Szuper Kupán jogosultak részt venni.

 

7.    Költségek:

A rendezvény költségei /pályabérlet, játékvezetői díj, stb./ a pályaválasztó csapatot terhelik, míg az egyéb költségeket /étkezés, üdítő, stb./ valamennyi csapat saját maga fedezi.

 

8.    Díjazás:

A csoportok I. helyezett csapatai serleg, az I-III. helyezett csapatok oklevél díjazásban részesülnek, míg az I. csoport I-III. helyezett gárdái érmet kapnak.

 

9.    Nevezés:

A nevezési lapon, csapatonként külön-külön.

       Nevezési határidő: 2012. július 12. (csütörtök)

 

Nevezési díj: 7.000,-Ft, melyet a Polgármesteri Hivatal Sportcsoportjához 2012. augusztus 13. és augusztus 17. között reggel 8.00 órától du. 15.00 óráig kérjük befizetni.

 

 

10.  Egyéb rendelkezések:

- A bajnokság a kispályás labdarúgásra vonatkozó szabályok szerint kerül lebonyolításra. (Mellékelve!)

- A mérkőzések játékideje:   2 x 25 perc.

- A mérkőzések legkorábbi kezdési ideje: az őszi és a tavaszi szezonban egységesen 17.00 óra.

- A csapatoknak 14 napon belül le kell játszani az elmaradt mérkőzést! Az újrajátszott mérkőzés időpontját a hazai csapat határozza meg, de figyelembe kell vennie, hogy ne ütközzön ellenfele soron következő mérkőzésével, mérkőzéseivel (Azonos napra nem tehető két mérkőzés egy csapatnak!). A hazai csapatnak az új időpontot az elmaradt mérkőzéstől számított legkésőbb 3 napon belül be kell jelentenie írásban a versenybizottságnál, a játékvezető-küldőnél (Braun Attila - csibifoci@freemail.hu) és az ellenfelet is értesítenie kell (Ajánlott levélben, vagy visszaigazolással ellátott e-mailen!).

Ha a mérkőzés valamelyik csapat hibájából nem kerül lejátszásra a megadott időn belül, a Szövetség a vétlen csapatnak ítéli a 3 bajnoki pontot, 3:0 gólkülönbséggel.

Az utolsó 3 fordulóban nincs 14 napos szabály!

- Amennyiben mindkét csapat hibáztatható, akkor egyik csapat sem kap pontot.

- A tavaszi szezonban utolsó forduló utánra mérkőzés nem halasztható. Ebben az esetben egyik csapat sem kap pontot! Legkésőbb november 30-ig le, kell játszani az őszi szezon valamennyi mérkőzését!

- A mérkőzés helyét és időpontját a szezon előtt (őszi, tavaszi) a rendező csapatnak a kiírásban rögzített időpontig (kiküldött sorsolásban megjelölt időpontig) el kell küldeni a Városi Labdarúgó Szövetséghez. A Városi Labdarúgó Szövetség ezen bejelentés alapján küldi a mérkőzés játékvezetőit.

- A Városi Labdarúgó Szövetség a bajnokság kezdete előtt 5 héttel kiküldi a csapatok részére az időpont-bejelentési lapot!

A csapatoknak legkésőbb 2 héttel a bajnokság előtt kell visszaküldeni.

A beérkezett időpontok alapján elkészítjük és kiküldjük minden gárdának a féléves programját!

Abban az esetben, ha a valamely csapat nem teljesíti időben az időpont-bejelentést a következő büntetést szabja ki a Városi Labdarúgó Szövetség:

Ø  A csapat 2000 Ft-os büntetést kap. A Labdarúgó Szövetség telefonon, levélben értesíti a csapatot a mulasztásról, és figyelmezteti a gárdát, hogy ha a bajnokság kezdete előtt 10 nappal nem juttatja el a Sportcsoport részére – a büntetéssel együtt -, akkor a csapatot kizárja a további küzdelmektől!

Ø  Amennyiben nem történik meg a bejelentés a második időpontra, vagy nem fizeti ki a gárda a büntetést, a Labdarúgó Szövetség kizárja a csapatot!

 

- A telefonon bejelentett mérkőzéseket óvás esetén nem tudjuk hivatalosan elfogadni.

- A mérkőző csapatok a mérkőzésről kötelesek a Labdarúgó Szövetség által kiadott, kiküldött 3 példányos jegyzőkönyvet készíteni, és azt a játékvezetőnek átadni a mérkőzés kezdete előtt legalább 5 perccel.

A mérkőzésekre más jegyzőkönyv nem használható!

- Amennyiben a játékvezető a kezdési időpontra nem érkezik meg, ebben az esetben a helyi csapat vezetője köteles gondoskodni szükség-játékvezető személyéről, illetve arról, hogy a mérkőzés jegyzőkönyvét 48 órán belül eljuttassa a Labdarúgó Szövetséghez. A szükség-játékvezető személyét a vendégcsapat köteles elfogadni.

- A mérkőzéseken a kezdési időpontra hiányosan, illetve egyáltalán nem megjelenő csapatokra várakozási idő nincs!

- A mérkőzésidőpontokat módosítani a mérkőzést megelőző 7 napon belül már nem lehetséges, csak VIS MAJOR esetén, de az utolsó 24 órában már semmilyen körülmények között sem lehet módosítani!!!

A mérkőzések időpontjának módosításával, a játékvezetői küldéssel kapcsolatosan a bajnokság közben csak a Játékvezető-küldő Bizottságot kell keresni!

Braun Attila:               06-30/337-86-16

Scsitovics János:         06-30/74-87-177

         - Félbeszakadt mérkőzés esetén a következő szabály követendő:

A mérkőzést újra kell játszani:

a, 40 perces mérkőzésből 25 perc vagy annál kevesebb került lejátszásra

b, 50 perces mérkőzésből 32 perc vagy annál kevesebb került lejátszásra

c, 40 perces mérkőzésből 25 percnél több került lejátszásra és a mérkőzés eredménye 4 vagy ennél kisebb gólkülönbségű

d, 50 perces mérkőzésből 32 percnél több került lejátszásra és a mérkőzés eredménye 4 vagy ennél kisebb gólkülönbségű

 

A mérkőzést nem kell újra játszani, és a pályán elért eredményt kell figyelembe venni:

a, 40 perces mérkőzésből 25 percnél több került lejátszásra és a mérkőzés eredménye 4-nél nagyobb gólkülönbségű

b, 50 perces mérkőzésből 32 percnél több került lejátszásra és a mérkőzés eredménye 4-nél nagyobb gólkülönbségű

- A bajnoki mérkőzések eredménye ellen a mérkőzés napjától számított 8 napon belül óvás nyújtható be, a Városi Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Bizottságához.

         - Óvási díj: 3.000,-Ft

- Fellebbezést az I. fokú határozat keltétől számított 8 napon belül lehet benyújtani a Városi Labdarúgó Szövetség Elnökségéhez.

 - Minden fegyelmi kérdésben a Magyar Labdarúgó Szövetség Fegyelmi Szabályzata az irányadó.

- Véglegesen kiállított játékos labdarúgó játékengedélyét a vétkes csapat vezetője köteles átadni a mérkőzés játékvezetőjének.

- Ha egy sportolót a Városi Labdarúgó Szövetség által szervezett versenyen (Városi kispályás Labdarúgó Bajnokság, Békéscsaba Városi Kupa, Esti Kupa, 35 év Felettiek Bajnoksága, Szuper Kupa, Téli Kupa, egyéb tornák) az egyik mérkőzésén történtekért piros lappal kiállítanak, a Fegyelmi Határozat meghozataláig semmilyen a Városi Labdarúgó Szövetség által szervezett versenyen, bajnokságban nem szerepelhet.

- A kiállított játékosok fegyelmi tárgyalására, a mérkőzést követő héten hétfőn 16.15-től kerül sor a Polgármesteri Hivatal 33-as irodájában, melyen a csapat vezetője, illetve a kiállított játékos is részt vehet (A csapatokat, illetve a sportolókat nem értesítjük külön a fegyelmi időpontjáról). Távolmaradásuk esetén is határozatot hoz a Fegyelmi Bizottság.

- A Fegyelmi Bizottság elnöke: Albert István. Tagjai: Bodzás Lajos és Born Imre.

- A bajnokságban a mérkőzésről 3 alkalommal történő igazolatlan távolmaradás esetén a vétkes csapat a bajokságból kizárásra kerül az eddigi csoportbeosztásától függetlenül az új bajnoki évben csak az utolsó csoportba nyerhet besorolást.

A csapat addigi eredményeit töröljük. Ha a gárda legalább egy félévet lejátszott, csak a második félévi eredményeit töröljük, tehát az első félévi eredményei beszámítanak a végső sorrendbe.

 

 

 

- A mérkőzések megkezdéséhez legalább négy játékos szükséges, ebből egy játékos a kapus. A mérkőzés folyamán a csapat kiegészíthető hat főre. Ha a mérkőzés folyamán a játékosok számára négy fő alá csökken, a mérkőzést be kell fejezni, és a mérkőzés eredményét 3-0 arányban – vagy ha a különbség nagyobb arányú, akkor a pályán elért eredménnyel - a vétlen csapat javára kell igazolni.

 

- A vendéglátó (pályaválasztó) csapat köteles a vendégcsapatot, illetve a játékvezető részére öltözködési, tisztálkodási lehetőséget, illetve 2 db mérkőzéslabdát és hiánytalanul felszerelt mentőládát biztosítani.

- A mérkőzéseken kizárólag torna, illetve edzőcipő használata a megengedett.

                                           Stoplis cipőben játszani tilos!

- A bajnokságban szereplő játékosok részére az orvosi igazolás ajánlott, de nem kötelező.

Orvosi vizsgálat elmulasztása esetén az esetleges következményekért a felelősség a játékost terheli.

- Amennyiben a mérkőzés elmarad, és ez időben nem lett jelezve, akkor a játékvezetői díjat a vétkes csapatnak a kiküldött játékvezető részére utólag rendezni kell a Polgármesteri Hivatal Sportcsoportjánál, ennek elmulasztása esetén a csapat játékjogát a Labdarúgó Szövetség felfüggeszti.

- Újrajátszott mérkőzés esetén a mérkőzéssel kapcsolatos költségeket a csapatok fele-fele arányban fizetik (játékvezetői díj, pályabérlet).

- 2012/2013. évi bajnokságban a játékvezetői díj mérkőzésenként 2.400 Ft, amit szabályosan kitöltött versenybírói-ellenőri költségelszámolás ellenében a vendéglátó csapat köteles a mérkőzést követően a játékvezető részére kifizetni.

- Bármilyen ok miatt elmarad mérkőzés esetén, a hazai csapatnak a játékvezetői díjat ki kell fizetni.

- Minden olyan kérdésben, amelyben a versenykiírás nem rendelkezik a rendező szerv döntései az érvényesek.

 

         Békéscsaba, 2012. június 20.

 

                                                                                               Városi Labdarúgó Szövetség


 

 


 

 

 

Eseménynaptár
Eredmény beküldés
Hazai csapat
Vendég csapat
Mérkőzés napja
Eredmény (hazai:vendég)

Ajánlott felbontás: 1024x768

A weboldalt készítette: Cubase Webstúdió 2009-2019